Parfümün kalıcı olmasını sağlayan madde, içerisinde yer alan esans yağlarının yoğunluğu ve sahip olduğu baz notaların formudur. Esans yağlarının fazla yüksek olduğu EDP veya Extrait de parfümler öteki parfümlere oranla daha yüksek bir kalıcılığa sahip olmaktadırlar. Amber, paçuli ve misk gibi derin ve ağır yapılı baz notalar, kokunun hem tende hem giysiler üzerinde daha uzun müddet kalmasına yardımcı olur. Parfümün kalıcılığını etkileyen faktörler içerisinde cilt tipi, kullanış biçimi ve saklama şartları da yer almaktadır.
Parfümün kalıcılığı nasıl anlaşılır konusu için öncelikle kokuların kaynakları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Odunsu parfüm şeklinde adlandırılan ağaç köklerine benzer ürünlerden elde edilen parfümler, uzun süre kalıcılık sağlamaktadır. Kökler, tohum ve yağ kokuları da yüksek kalıcılık elde edilmesine yardımcı olan faktörler arasındadır. Sandal ağaçları, tatlı badem yağları ve bu gibi kokular kalıcılığı yüksek koku grubunu oluşturur. Hafif uçucu yağlar ve turunçgiller ağır yapıya sahip olmayan ve uçan grubu oluşturan parfüm çeşitleridir. Bu grupta yer alan parfümler uzun süren bir kalıcılık sunmayabilir.
Parfüm tercihi için, parfüm çeşitleri konusunda bilgi edinerek ne tür parfüm alınacağı belirlenmelidir. EDP parfümlerin sahip oldukları kalıcılık ve baskın yapılarının EDT parfümlere kıyasla yüksek olmasının sebebi, formüllerindeki farklılıktır. EDP kokuların konsantrasyonları %10 ve %20 arasında farklılık göstermektedir ve 6-8 saat kadar bir kalıcılığa sahip olmaktadırlar. Hangi parfüm çeşidinin kalıcılığı daha yüksektir sorusunun cevabı EDP kokulardır. Parfümlerin hammaddelerini meydana getiren ürün seçimleri ve baskın yapıları da kalıcılık üzerinde etkili olan önemli faktörler arasında yer alır. Baharatlı ve odunsu notalar içerisinde yer aldıkları parfümün kalıcılık seviyesinin yükselmesinde etkili rol oynamaktadır. Alkol düzeyinin yüksek oluşu da kalıcılığın yükselmesine neden olan unsurlar arasındadır. Alkol seviyesinde artış oldukça buna paralel olarak kalıcılık seviyesi de artar.
Kozmetik sınıfı arasında yer alan parfüm çeşitleri, kalıcı etkileri ile kullanan kişinin kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur. Kalıcılığı fazla olan parfümler nasıl anlaşılır sorusu düşünüldüğünde öncelikle kokuların içindeki maddelerden yana tahminde bulunarak adım atmak gerekir. İçerisinde bulunan maddelerinin ağırlıkları da kalıcılık üzerinde etkili olan unsurlardandır.
Maddelerin konsantrasyonları da kalıcılık üzerinde etkili olan unsurları oluşturur. Odunsu notalar, yağlar, kökler ve tohumlar yüksek kalıcılık sunan faktörler arasında yer alır. Alkol ile birleşen bu maddelerin kokuları uzun süre boyunca etkisini devam ettirebilir. Meyve gibi asit içeriğine sahip olan kokular uçucu grup arasında yer almaktadır. Bu notalara sahip olan parfümler uçucudur ve düşük bir kalıcılığa sahip olmaktadır. Taze biçiminde adlandırılan gruplardaki parfümler de yapıları sebebi ile yüksek bir kalıcılık sunmamaktadır.
Parfümlerin kalıcılıklarını uzun süre devam ettirebilmesi için mutlaka banyonun ardından tene uygulanması önerilir. Banyonun sonrasında açılmış olan cilt gözenekleri parfümlerin cilde işlemelerine yardımcı olur ve uzun süren bir kalıcılığı garanti eder. Parfümlerin hangi alanlara uygulandığı da kalıcılığın yükselmesine etkisi olan bir durumdur. Nabız bölgelerine kullanılan parfümler daha uzun bir kalıcılık sunmaktadır. Nabız bölgelerine parfüm uygulandığı zaman daha iyi bir şekilde yayılır ve hızlı etki eder.
Almış olduğunuz parfümlerin deodorant ve duş jeli de mevcut ise bunları da almanız tavsiye edilir. Bu ürünler bir arada kullanıldığı taktirde daha yüksek bir parfüm kalıcılığına ulaşılmış olunur. Tercih ettiğiniz farklı ürünler, parfümlerin altında baz etkisi meydana getireceği için parfüm uygulandığı zaman daha yüksek bir kalıcılık ortaya çıkacaktır.