x
13.06.2023

Parfüm Notaları ve Piramit: Üst, Orta ve Dip Notalarının Anlamı

Parfümün etrafa hoş kokular yaymasının sebebi içerisinde çeşitli esansların yer almasıdır. Parfüm notalarıysa, parfümün içeriğinde yer alan bu esansların yayılma zamanına göre gruplandırılmasıdır.

Parfüm notaları, parfümdeki kokuları açılış adımlarıdır. Parfümlerin kullanıldığı zamandan itibaren çeşitli kokular yaymasının nedeni, sahip olduğu notalardır. Parfümlerde yer alan notaların ortaya çıkma nedeni ise, içeriğindeki esansların çeşitli uçuculuk ve yoğunluklara sahip olmasıdır.

Temelde parfüm notaları üç ayrı sınıfa ayrılmaktadır. Bu parfüm notaları üst nota, orta nota ve dip nota olarak sıralanabilir.

Üst Nota

Parfüm notalarında ilk sırada yer alan üst nota, en uçucu esanslardan meydana gelmektedir. Parfümün sıkıldığı anda alınan ilk koku üst notadır. Üst nota ayrıca tepe notası ya da başlangıç notası olarak da adlandırılmaktadır. Üst notada kullanılan esansların yoğunluk seviyesi çok düşüktür. Çoğunlukla üst notalar 5 ila 15 dakika arasında uçup gitmektedir. Üst notaların kalıcılık seviyesi oldukça düşüktür. Bu nedenden dolayı parfüm seçimi yapılırken üst notaya bakılarak yapılmaması tavsiye edilir. Fakat parfüm üreticileri üst notaya çok fazla önem vermektedir. Bunun sebebi ise parfüm tüketicilerinin üzerindeki ilk etkiyi üst notanın bırakmasıdır. Üst nota seviyesinde çoğunlukla zencefil ve narenciye gibi hızlı uçma niteliğine sahip esansların kullanımı tercih edilir.

Orta Nota

Üst notanın uçup gitmesinin ardından kullanıcıyı karşılayan ilk notadır. Orta notanın diğer ismi kalp notasıdır. Nispeten bilinçli olan tüketiciler tarafından parfüm tercihi noktasında göz önünde bulundurulan nota orta notadır. Parfümü denerken sıktıktan sonra anında burnunuza götürmek yerine 10-15 dakika kadar beklerseniz orta notayı hissedersiniz. Orta notaların kalıcılık süresi yaklaşık olarak 1 saat kadardır. Parfümü farklı kılan ve onun karakterini yansıtan bölüm aslında orta notada yer almaktadır. Kalp nota olarak adlandırılmasının nedeni, orta notanın önemini belli etmek içindir. Parfümün orta notalarında çoğunlukla uçuculuk seviyesi nispeten düşük olan floral ve aromatik esansların kullanımı tercih edilmektedir.

Dip Nota

Kalıcılık seviyesi en yüksek olan esanslar dip notalarda yer almaktadır. Parfüm sıkıldıktan en az 30 dakika sonra yavaş yavaş orta nota kaybolur ve dip nota ortaya çıkmaya başlar. Kokuya derinlik ve zenginlik verir. Dip nota ayrıca baz nota ve alt nota olarak da adlandırılmaktadır. Kullanılan parfümün çeşidine göre kalıcılığı gün boyunca devam edebilmektedir. Dip nota, parfümün kalıcılığının, kişiliğinin ve başarısının bir işaretidir. Bir parfümün kalıcılık seviyesi, dip notasının kalıcılığı ile paraleldir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.