Çok eski bir tarihe sahip olan parfüm kokularının yapılışında kullanılan ürünler zaman içerisinde değişikliğe uğramıştır. Eski zamanlarda doğada yer alan bitki ve meyve özleri kullanılarak özel kokular elde edilmektedir. Özellikle eski uygarlıklar kullandıkları vücut losyonlarını aromatik çiçekler ile karıştırarak içerisine su koyup farklı kokular elde etmişlerdir.
Ayrıca mür ve tarçın gibi baharatları kullanarak bunlardan özel yağlar elde ediyorlardı. Zaman içerisinde gelişen teknoloji sayesinde bitkilerden çıkarılan yağ çıkarma işlemi için farklı yöntemler geliştirilmiştir. Parfümün yapılış sırasında kullanılan bitki, baharat ve meyvelerin özleri çıkarılır. Daha sonra kalite kontrolden geçirilir. Antik çağlarda kullanılan bazı yöntemleri günümüzde ki pek çok marka halen kullanmaktadır.
Parfümü yaparken çıkarılacak olan esans için en iyi bitki çeşitleri toplanmaktadır. Parfüm yapımında kullanılan esansın kalitesi parfümün de kalitesini ortaya koymaktadır. Parfüm yapımında ikinci aşamada çiçeklerin özleri çıkarılmaktadır. Elde edilen esanslar ile esans harmanı meydana getirilir. Daha sonra elde edilen esanslar bir süre dinlendirilerek olgunlaşmaya bırakılır.
Olgunlaşma süresi tamamlandıktan sonra uzmanlar tarafından kokular test edilir. Parfümlerin içerisinde yer alan bileşenler; bitki, ağaç ve meyve özleridir. Parfümlerin üretim sürecinde ise genellikle alkol kullanılmaktadır.
Parfüm içerisinde yer alan esansların özünde ise; gül yaprakları, buhur, mür, yasemin, lavanta, vanilya, sandal ağacı ve orkide çiçeği bulunmaktadır.