x
21.06.2023

Parfüm Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Faktörler: Aroma Profili, Performans ve Fiyat

Yoğun, tütünlü, çiçekli, konsantre, meyveli, kalıcı... pek çok türü olan parfümleri seçerken önem verilmesi gerekenleri bilmek için, öncelikle parfümün ne içerdiğini bilmeniz gerekmektedir. Sizler henüz bir mekana giriş yapmadan insanlara çarpan, sizin bir “markanız” olan doğru parfüm seçimi, sizlere ayna olması oldukça mühimdir.

Bilinçli bir biçimde parfümünüzü satın alır iseniz, parfümünüz sizlerle bütünleşecek, sizler daha bir mekana giriş yapmadan gelecek olan kişinin siz olduğu kolaylıkla anlaşılmış olacaktır. Kısacası seçeceğiniz parfüm, kimliğiniz olacaktır. Bu sebeple sizlere, yaşınıza, karakterinize, cilt tonunuza uyan en ideal parfümü tercih etmeniz oldukça mühimdir.

EDP Mi EDT Mi?

Parfümleri çeşitlendirmede temel öge, Eau Du Toilette ve Eau De Perfume olması gerekmektedir. Bu ayırt eden bilgileri genellikle parfümün ön tarafında görebilirsiniz. Eau De Perfume mi ya da Eau Du Toilette mi olduğunu 100 mililitre EDT ya da 75 mililitre EDP biçiminde ifade edilmektedir.

Parfümler, içerisinde yer alan esans ve konsantrenin ölçülerine göre çeşitlendirilmektedirler. Bu ayrıştırılan bilgiler, genel olarak parfüm şişesinin ön kısmında, 100 mililitre EDT ya da 75 mililitre EDP biçiminde ifade edilmektedir.

EDP: Esans ölçüsü %18’in üstünde olan parfümleri ifade etmek için kullanılmaktadır. Parfümün içerisindeki esans seviyesi fazlalaştıkça, parfümün kalıcılığı ve kokusunun yoğunluğu da fazlalaşmaktadır. Dolayısı ile, EDP parfümler başka çeşitlere kıyasla daha kalıcıdırlar.

EDT: Esans ölçüsü %10’un yakınlarında olan parfümleri ifade etmektedir. EDT’nin içerisindeki esans seviyesi, daima EDP’nin esans seviyesinden az olmaktadır. Bu durum da kalıcılık hususunda EDP’nin gerisinde kalmasına sebep olmaktadır.

Bağlayıcılar

Parfümleri yaparken tercih edilen bağlayıcılar da, parfümün kalıcı olmasını, kokusunu ve en mühimi de kalitesini etkilemektedir. Kaliteli parfümlerde olan bağlayıcılar amber ve misk kökenliyken, kalitesi iyi olmayan parfümlerde gliserin gibi uçucu ve yapay bağlayıcılar tercih edilmektedir.

EDT ve EDP parfümler birbirlerinden “bu daha iyi, o daha kötü” şeklinde gruplandırılmazlar. Her ikisinin de kullanım gayeleri ve kullanım alanları başkadır. Örnek verecek olursak terlenecek bir alanda yoğun konsantreli EDP tercih edilirse, ter ile birleşen ağır bir koku çevreye yayılacaktır. Bu nedenden, terleyeceğiniz yerlerde, EDT tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır.

Size en uygun parfümü tercih edebilmeniz için işte birkaç ipucu:

Parfüm tercih ederken parfümü öncelikle bileğinizin iç kısmına çok az bir miktarda sıkın.

Parfüm seçmeye giderken yanınıza fular gibi, ufak bir eşya götürebilirsiniz. Parfümün teninizdeki kokusu ile giysilerinizdeki kokusu başka olacağından dolayı, bu eşyaya da kokuyu sıkıp denemeniz mühimdir.

Parfüm seçme kademesinde, parfümü sıktıktan en az 3 dakika civarında parfümün teninize sinmesini beklemelisiniz. Sebebi teninizle karışan parfümün teniniz ile beraber nasıl kokacağı oldukça mühimdir.

Eğer zamanınız var ise, daha uzun vakit beklemenizde sakınca yoktur. Kokunun eşyanızın ve sizlerin üstüne iyice sinmesi gerekmektedir.

Trend olduğu için bir parfümü satın almak tehlikelidir. Unutmamanız gerekir ki; her kişinin ten kokusu birbirinden başkadır ve aynı parfüm her tende başka kokmaktadır. Burada hedef, en moda kokuyu değil, sizlere en uygun kokuyu tercih etmenizdir.

Parfümler, insanların yaşına, yaşam sürdüğü bölgeye, ten rengine, yeme alışkanlığına, sigara ve alkol tüketimine, baharat tüketme haline göre kokuyu başka biçimde yansıtmaktadır. Çünkü bütün bu nitelikler, insanların terleme ölçüleri ve hormonal seviyeleri üstünde tesirlidir. Bu nedenle aynı kokuların başka insanlarda başka biçimde kokması doğaldır. Bütün parfümler bütün kişilere aynı ölçüde yakışmayacaktır.

Koyu bir tene sahipseniz baharat tonları, beyaz tene sahip iseniz çiçek tonları sizlere daha çok yakışacaktır.

20’li yaşlarda çiçek koku tonlarını kolaylıkla taşıyabilecek iken, 40’lı yaşlarda şekerli koku tonlarını kullanabilirsiniz.

Her mevsimde farklı kokular kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Yaz mevsiminde ağır olmayan çiçeksi kokular, kış mevsiminde ise yoğun ve kalıcı eau de parfüme baharat kokularını kullanabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.