Hangi parfümün kalıcı olduğunu anlamak için ilk olarak kokunun kaynağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Odunsu parfüm olarak adlandırılan ağaç kökleri gibi ürünlerden ortaya çıkarılan kokuların kalıcılığı uzun olmaktadır. Kökler, tohumlar ve yağ kokuları da kalıcılık konusunda etkin olan faktörler arasında yer almaktadır. Sandal ağacı ve tatlı badem yağı gibi parfüm notaları bu grubu meydana getirmektedir. Çiçek kokuları ve turunçgiller ise hafif ve uçucu sınıfta yer alan parfüm gruplarıdır. Bu koku içeriğine sahip olan parfümlerin kalıcılık performansları iyi olmamaktadır.
Parfüm tercihinde bulunurken parfüm türleri hakkında da bilgi sahibi olarak tercih yapmak gerekir. Edp parfümler diğer parfüm kategorileri ile kıyaslandığı zaman daha uzun bir kalıcılığa sahip oldukları görülmektedir. Edp alternatifleri daha yoğundur ve daha fazla konsantrasyona sahiptir. Bu parfümlerin konsantrasyonu %10 ila %20 arasındadır ve kalıcılık süresi ise 6 ila 8 saat arasında farklılık göstermektedir.
Parfüm hammaddesini meydana getiren materyal tercihleri ve yoğunluk seviyeleri de kalıcılık üzerinde etkili olan mühim faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içeriğe sahip olan parfümlerin kalıcılığı daha da artmaktadır. Alkol düzeyinin yüksek olması da kalıcılığın uzun sürmesinde etkili olan bir etkendir. Alkol seviyesi yükseldikçe kalıcılık da doğru orantılı olarak yükselmekte ve muhafaza edilmektedir.
Parfümün kalıcılığını artırmak için kesinlikle banyo ve duş ardından cilde kullanılması tavsiye edilir. Parfüm vücudun hangi bölümlerinde kullanılırsa kalıcılığı daha yüksek olur konusu da son derece mühimdir. Saç diplerine ve nabız noktalarına uygulanan parfümün kalıcılığı daha fazla olur. Parfüm daha iyi bir salınım yapar ve etki alanı genişler. Saç fırçasına sıkılan parfümün saça uygulanmasının yanı sıra kulak arkasına parfüm kullanmak da etkili yollardan biridir.
Tercih ettiğiniz parfümün duş jeli ve deodorantının da olması kalıcılık artıracak unsurlardan bir diğeridir. Bu ürünler bir arada kullanıldığı taktirde parfüm daha yüksek bir kalıcılığa sahip olmaktadır. Kullanacağınız öteki ürünler, parfüme zeminde baz etkisi meydana getireceğinden dolayı parfüm uygulandığında kalıcılık yükselmektedir. Parfümün sahip olduğu kalıcılık seviyesi ile maddeler arasında bir ilişki söz konusudur. Maddelerin sahip oldukları kalıcılık nitelikleri parfüm üzerinde etkili olmaktadır. Odunsu maddeler ile üretilmiş olan yağlar parfüm kalıcılığını artıran bir özelliğe sahiptir. Yağ kokuyu tutma özelliğine sahiptir ve kokuyu içerisinde hapseder. Yağlı içeriğe sahip parfümlerin kalıcılık seviyesi de konsantrasyon oranı da fazladır ve iki maddenin de etkisi uzun müddet kalıcılık niteliği meydana getirir.