Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan parfümlerin yapımı çok eskilere dayanmaktadır. Gelişen teknoloji ile yapım aşamasında sürekli değişikliğe uğrayan parfümlerin özü tek bir yerden gelmektedir. Bitki, meyve, baharat ve çiçek özlerinden toplanan esanslar ile çeşitli parfüm kokuları elde edilmektedir. Parfüm kokuları saydığımız bu özlerin haricinde su, metal, toprak ve bunların yanı sıra yanmış kauçuktan bile üretilmektedir.
Gelişen teknoloji sayesinde kişilerin kendi tercih ettikleri kokuların yapılması için kişiye özel parfümler üretilmektedir. Bitkilerden elde edilen yağlar, damıtma veya presleme sonucunda elde edilmektedir. Lakin parfüm yapımında en çok damıtma işlemi kullanılmaktadır. Bu işlem sonucunda günlük hayatlarımızda keyifle kullandığımız parfüm kokuları ortaya çıkmaktadır.
Parfümlerin içeriğinde nota adı verilen koku katmanları oluşmaktadır. Üzerinize sıktığınız parfümde duyduğunuz ilk koku anında yok olur. Bu parfümün üst notasıdır. Orta notada yer alan koku üst notaya göre biraz daha kalıcı olabilmektedir. Alt notada yer alan koku parfümün esas kokusudur. Bu koku gün boyunca size eşlik edecektir.
Parfümün üst notaları arasında, greyfurt, lavanta, limon, misket limonu, portakal çiçeği, biberiye ve bergamot gibi kokular bulunmaktadır. Parfümün orta notasında yer alan popüler kokular, karabiber, kakule, tarçın, köknar ağacı, yasemin, portakal çiçeği ve gül ağacı gibi kokular orta notada bulunan popüler kokulardır. Alt notada yer alan kokular; sandal ağacı, vanilya, güve otu ve zencefil gibi kokular alt notada bulunan popüler kokulardır.
Parfüm yapısı sırasında bu notaları karıştırmak için üst notadan %30, orta notadan %50 ve alt notadan %20’lik koku özleri alınmaktadır. Parfüm yapımında sadece bu notalar içerisinde yer alan kokular karışıma girmez. Bu kokuların yanı sıra özel yağlarda bulunmaktadır. Örneğin jojoba yağı, tatlı badem yağı ve üzüm çekirdeği yağı gibi yağların parfüm içerisinde bulunması gerekir. Bunun nedeni parfümün kalıcılığını arttırmak içindir.
Üst, orta ve alt notalara bu taşıyıcı olarak adlandırılan yağları yavaş yavaş eklemeniz gerekmektedir. Daha sonra tüm bu koku ve bileşenleri karıştırmanıza yardımcı olacak alkolü eklemelisiniz. Alkol notaların karışmasına ve dağılmasına yardımcı olmaktadır. Evde yapılan parfümlerde özellikle 80 ya da 100 derecelik kaliteli votkalar kullanılmaktadır. Yapılan daha katı parfümlerin içerisinde eritilmiş balmumu kullanılmaktadır.