Parfümlerin kullanımı, çok yaygın olan bir alışkanlık olmaktadır. Erkekler kendi tarzlarına göre parfüm kullanmaktadırlar. Parfüm kokusu, bireyin kendine has bir koku hissiyatı ortaya çıkarmasına destek olur ve başka kişilerin de dikkatlerini üzerlerine çekmektedirler. Kişinin kendi bakımında mühim bir bölüm olan parfümlerin notaları var olmaktadır. Bu parfüm notaları, parfümlerin ana niteliklerinden bir tanesi olmaktadır. Parfüm notalarının dengeli olması, parfüm kokularının kalıcılığı ve tesiri üstünde büyük bir tesire sahip olması ile bilinmektedir.
Hoşnut olarak kullanılan parfümlerin, hoşnut olma sebebi parfümlerin notası olmaktadır. Bütün parfüm kokularının kendilerine özgü notaları bulunmaktadır. Tercih edilen parfümlerden alınmış olan kokunun temeli olan notalar, bütün markaların elde edim prensiplerine göre değişkenlik göstermektedir. Peki, parfüm notası ne anlama gelir? Bu suale cevap bulacağınız satılarda, birbirlerinden başka notaları olan parfümler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Tatlı, taze, baharatlı, odunsu, okyanus, ferah ve çiçeksi parfüm kokuları olmak üzere reyonlarda görebileceğiniz parfümlerin notaları birbirleri ile farklı olmaktadır.
Parfüm notaları, parfüm kokularının elde edilmesinde tercih edilen ve birleştirilen türlü karışımların bir sınıfını ifade etmektedir. Her bir nota, parfümlerin başka adımlarında kokularını sunmaktadırlar ve birleşerek parfümlerin karakteristik kokusunu elde etmeye destek olmaktadır.
Parfüm notaları 3 temel sınıfa ayırarak incelenmektedir. Notalar, parfüm sektörünün olmazsa olmazı olan, doğal ve sentetik karışımların mükemmel olan bir birleşimidir. Bu karışımlar içerisinde odunsu, baharatlar, çiçek özü, misk ve daha fazla başka koku bulunarak parfümler çeşitli hale gelmektedir. Parfümlerin içeriğinde mevcut olan tüm notalar, parfümün karakteristik kokusunun belirlenmesinde etkin rol üstlenmektedir. Ayriyeten parfüm notaları, parfümlerin kalıcılıklarına ve tesirine de büyük oranda destek temin etmektedir.
Parfüm notaları, genel olarak 3 farklı nota içermektedir: üst, orta ve alt nota olmak üzere tesiri ve kokuları farklılaşmaktadır.
Üst Nota
Üst notalar, parfümün sıkıldığı andaki ilk hissedilenlerdir. İlk hissedilen ve zamanla kaybolan koku üst notalardaki bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Üst notalar, ilk izlenim diğer bir ifade ile karşılama yaparak ani bir koku yaymaktadır. Genel olarak ferahlatıcı ve hafif kokular olmaktadırlar. Örnek vermek gerekir ise portakal, limon, bergamot, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller bulunmaktadır. Parfümlerin üst notaları, tesiri az olan kokuları içermektedir.
Tesiri az sürdüğünden dolayı pek çok insan bu kokuları önemsemez fakat parfüm seçimi yapar iken ilk his oldukça mühim olmaktadır. Bu sebep ile parfümdeki üst notayı belirlemek için parfümü sıkmanızın ardından on dakika beklemeniz mühimdir.
Orta Nota
Parfüm kokusunun temeli olarak tanınan orta notalar, parfümlerin tesiri altında olan birey tarafından nerede ise otuz dakika süresince hissedilmektedir. Orta notalar, parfümlerin karakteristik kokularını meydana getirmektedir. Genel olarak tatlı meyveler, çiçek kokuları ve baharatlar gibi daha yoğun kokulardan ortaya çıkmaktadır. Çay yaprağı, lavanta, gül, yasemin, kakule ve tarçın gibi daha bir çok bileşen parfümlerin genel olarak orta notalarında yer almaktadır.
Alt Nota
Alt notalar, adeta parfümlerin kalbi gibi olmaktadır. Kalıcılığı en uzun olan nota olarak bilinmektedir. Alt notalar, parfümlerin yaklaşık yirmi dört saat ya da daha uzun zaman kalmasına destek olmaktadır. Alt notalar genel olarak odunsu, misk ve baharat gibi daha yoğun kokulardan ortaya çıkmaktadır. Alt notalar da kullanılan amber, vanilya, paçuli, sandal ağacı ve sedir ağacı gibi bileşenler çarpıcı aromaları ile her an hissedilmektedir. Trend ve ekonomik yönden biraz maliyeti yüksek olan parfüm kokularında alt notanın tesiri daha baskın olmaktadır.